Uppåt Loggbok Maran 2001 Länkar

Östersjömaran

En kul och tuff seglingstävling för båtar med 2 personers besättning på en 600 sjömil lång bana runt Östersjön.

Starten går i Oxelösund där man sätter kursen mot Gotland och ett sjömärke vid  Gotlands sydvästra del.  När man rundat märket läggs kursen om mot danska ön Bornholm vilken man rundar c:a 1½ dygn senare. Efter Bornholm seglar man rakt norrut till Hanöbukten där man rundar Hanö.  Nästa rundningsmärke är Landsorts angöringsfyr dit man seglar genom Kalmar sund eller på utsidan av Öland allt efter vindförhållandena.  Efter rundning av Landsort vänder man söderut igne mot Oxelösund där målgången är 4-5 dagar efter starten.

Klicka här för att se en bild på banan.

Loggbok

Vi har som målsättning att uppdatera loggboken med text och bilder under seglingens gång.

Vilka är vi som seglar

Skepparen heter Fredrik Eriksson, en glad snart 40-årig fotograf (klicka här för att se en del av hans alster).  Han har  seglat omkring 10 år och är en utpräglad tävlingsmänniska med singel-handicap i golf efter endast några års spelande och badmintonspel på elitnivå i bagaget.  Senaste meriten inom segling är vinst i sin klass på  Lidingö runt i maj 2002.

Gasten, d.v.s. jag, har inte seglat lika mycket.  Jag har aldrig ägt en segelbåt men har seglat med olika båtar vid många olika tillfällen.  Jag äger själv en motorbåt men det dröjer nog inte alltför lång tid tills det blir ett byte till segelbåt...

Båten

Båten vi seglar heter Freja och är en Excel 319.  Det är en 32 fots seglare konstruerad av Jan Becker, AB Beckerbåt  på Lidingö.

Data Excel 319
L ö a 9,75 m Storsegel 26,25 m²
L v l 8,00 m Fock 15,10 m²
Bredd 3,33 m Genua 150% 27,55 m²
Djupgående 1,75 m Spinnaker 80 m²
Deplacement 3 600 kg P. 12,50 m
Kölvikt 1 650 kg E. 4,20 m
I. 11,24 m
J. 3,15 m

 

Historik

Varför gör man det här?  Att klara av utmaningen är en anledning.  Seglingsintresse är väl en annan.  Tokighet kanske också bidrar.

Detta år blir andra gången vi kör.  Förra året hade vi som målsättning att ta oss i mål och ha roligt.  Det började med att Fredrik blev sjösjuk endast några timmar efter start...   Första halva seglatsen hade vi spik-kryss och hård vind med höga vågor. Det var inte lätta att sova med en båt som är som en resonanslåda och som slår in i varje våg.  Det smäller högt!

Andra halvan var å andra sidan en njutning.  Lite snällare vindar och undanvindar.  Livet kom tillbaka efter rundningen av Bornholm där vi hissade spinnaker och sköt fart.  När vi hade passerat Öland och var på väg mot Landsort forsade vi fram tidvis i farter över 10 knop. När vi rundat Landsorts angöring på fredag morgon 05:00 tyckte vi att vi var nästan i mål...  Vi skulle ju "bara" ner till Oxelösund.  6 timmar senare kom vi i mål, trötta, glada, och mycket nöjda med vår insats.  Vi sa till varandra att det nog dröjer ett tag till nästa gång.. 

... det dröjde ett ½ år, se'n var vi på gång igen

Klicka här för att läsa den långa versionen.