Från Öland och hem

Efter beslutet att vända hemåt föll viav norrut och fick en härlig sträckbog upp genom Kalmarsund. Spinnackern åkte upp och regnet upphörde också. Man fick nästan känslan av att det var meningen att vi skulle bryta. Allt blev ju mycket bättre nu.

Framåt 18:30-tiden på tisdagskvällen nådde vi ölandsbron och vår skeppare Fredrik såg mera tillfreds ut än han gjorde i morse.

Efter passagen av bron började nattpasset, d.v.s. en seglar och den andra vilar i 3½ - 4 timmar. Vid 10-tiden väcker Fredrik mig; det är dags för mig nu. Har ingen lust, jag är trött. Vid 2-tiden på natten är det min tur att väcka Fredrik. Då lämnar vi Kalmar sund med ön Blå Jungfrun bakom oss och styr mot Landsort. Det blåser bra nu. Stadig sydväst ger oss en fart som pendlar mellan 6 och 8 knop. Senare på onsdagen har nog vinden ökat lite. Kanske 8-10 m/s tillsammans med ganska kraftig dyning som byggts på gör att vi surfar fram på vissa vågor i som max 11.5 knop. Fredrik koncentrerar sig på de rätta vågorna för att slå hastighetsrekord.

Frampå eftermiddagen närmar vi oss Landsort där vi trixar oss in mellan öarna. Det känns härligt med ordentlig landkänning. Vind håller i sig men sjöhävningen är ju inte alls lika kraftig. Vi bestämmer att stanna någonstans för natten. Det var ju bara c:a 60 distans eller kanske 12-15 timmar kvar hem, men en stilla natts sömn hägrade. Vi styrde färden till Utö dit vi kom vid 20-tiden. Efter en bastu och härlig varm dusch styrde vi stegen till Utö Värdshus för en kvällsvickning och en öl. Trötta och nöjda la vi oss lite senare och jag tror inte att det tog mer än sekunder innan vi somnat.

07:30 på torsdag morgon klev jag ur bingen och gick upp på däck för att förbereda avsegling vilket skedde kl. 8. Nu var det bara 40 Nm kvar till hemmahamnen som vi kom till på torsdag e.m.

Allt som allt blev det en ganska lång segling i alla fall. Start söndag kväll till Klintehamn på måndag e.m. vidare till Ölands södra udde tisdag mitt på dagen, Ölands norra udde tisdag natt och Utö i Stockholms södra skärgård onsdag kväll. 420 seglade distansminuter på 74 timmar. Inget fartrekord men väl en lång segling.

Två glada seglare tackar alla som följt oss på nätet.