2002-06-11  15:30

Beslutet

Efter rundningen av märket vid Klintehamn styrde vi mellan Stora och Lilla Karlsö i eftermiddagssolen.

Vinden hade avtagit igen...

Natten blev ganska bra efter Stora och Lilla Karlsö. Vinden vred lite och båten sköt fart mot Bornholm. Det såg ganska bra ut med c:a 25-30 timmar till Bornholm om förhållandena höll i sig... Just det, om förhållandena höll i sig! Nu blev det inte så. Vinden vred mot syd-väst och vi fick en "spik-kryss" mot Bornholm. Framåt morgonen närmade vi oss Öland och vinden ökade varvid vi bytte till fock och revade ett rev i storseglet. Regnat hade också kommit nu som utlovat.

Fortfarande spik-kryss. GPS:en, som ju är bra på att räkna, visade stundtals negativ fart mot målet, d.v.s. i ett kryssben lyckas vi inte närma oss Bornholm. Det var den här vinden vi pratade om innan starten. "Med lite tur hinner vi till Bornholm innan det vrider mot syd-väst. Perfekt. Då får vi bra vindriktning hem också...". Nu kom vridningen lite väl tidigt istället. Vi såg framför oss Bornholm ett dygn senare än förra året. Ville vi riktigt det här? Fredrik såg lite bister och fundersam ut.

Näe, vi bryter! Beslutet kom utan större diskussioner. Vi har ju gjort det här redan. Det var roligare första gången. Vi kunde inte frambringa samma engagemang nu när vädret var emot oss. Vi hade ju trots allt en målsättning i att vi skulle ha kul och trevligt också. Nu när vi började tycka att det var svårt med den målsättningen la vi om kursen vid Ölands södra udde. Vi vände norrut in mot Kalmar sund.

När vi rapporterade till Stockholm Radio (som vidarebefordrar deltagarnas inrapporterade positioner till tävlingsledningen i Oxelösund) att vi hade brutit fick vi till svar "Jasså, ni också...". Tydligen är det många som brutit. Det kan inte vara lätt att för båtar som startade 9 timmar innan vi passerades av oss strax efter Gotland. De måste ha haft väldigt lite vind första dygnet.

Vi säger som vi sa vid förra årets målgång: det dröjer till nästa gång!

Hälsningar från Fredrik och Nisse.